”‘וישלח יעקב מלאכים‘ - מלאכים ממש“
- הרב ציון סויסה
- Dec 15, 2016
- 2 min read

מדברי הרב מרדכי אליהו זצ"ל – דברי מרדכי
שיחות ומאמרים - כי מלאכיו יצווה לך
”וישלח יעקב מלאכים לפניו אל עשו אחיו“.
”‘וישלח יעקב מלאכים‘ - מלאכים ממש“ (רש“י ע“פ בראשית רבה ע“ה, ד‘)
בעל ה‘אור החיים‘ הקדוש ביאר שהטעם שיעקב אבינו השתמש במלאכי עליון, ולא במשרתים בני אדם, הוא כדי שלא יינזקו ממעשיו של עשו; ולהיפך: ”באמצעות שליחותם יפחד ורחב לבבו בראותו שבא השמים“
עוד, ביאר בעל ה‘אור החיים‘ הקדוש, שישנם שני סוגי מלאכים בשמים: יש מלאכים שנבראו בששת ימי המעשה, מהם מלאכי השרת, מהם מלאכי חבלה, ומהם מלאכים שנבראו לצורך שליחות מיוחדת שנקבעה להם. מלאכי השרת הללו נשלחים מהקב“ה בכל ערב שבת לראות את שלחנו של אדם ערוך ומיטתו מוצעת, ואם כן - הם מברכים אותו שיזכה להמשיך לכבד ולענג את השבת גם בשבת הבאה. למלאכים אלו אנו אומרים: ”בואכם לשלום“, ”ברכוני לשלום“ ו“בצאתכם לשלום“ (יש עדות שאינן נוהגות לומר ”בצאתכם“, משום שאין זו דרך כבוד לומר למלאכים לצאת. אך אנו אומרים ”בצאתכם“, ומתכוונים: לכשתסיימו את תפקידכם ותצאו - יהיה זה לשלום עין ליעב“ץ בסידורו, ולמחזיק ברכה סי‘ רס“ב ס“ק א‘, כה“ח שם ס“ק ט“ז) .
ויש סוג שני של מלאכים, שנבראים המצוות שהאדם עושה או חלילה מהעבירות שעושה. כדברי המשנה באבות: ”רבי אליעזר בן יעקב אומר: העושה מצוה אחת קנה לו פרקליט אחד, והעובר עבירה אחת קנה לו קטגור אחד“. לפי גודל המצוה ורוב הצער בהשתדלותה כך היא מעלת הלאך שנברא ממנה. בעל ’אור החיים‘ הקדוש דרש על מלאכים אלו את הפסוק בתהילים: ”כי מלאכיו יצווה לך“ - כלומר: מלאכים אלו אינם באים והולכים, אלא ”יצווה“, מלשון צוותא: הם נשארים מצוותים ומחוברים אליך (עיין ל‘אור החיים‘ הקדוש שמות כ“ז, כ‘) .
כאשר בא יעקב אבינו ע“ה בחזרה לארץ ישראל, הוא רואה שני מחנות של מלאכים ”ויקרא שם המקום ההוא מחניים“ - את מלאכי השרת שנבראו בבריאת העולם, ואת המלאכים שנבראו מהמצוות שעשה. אומר יעקב: מהמצוות שעשיתי נבראו מלאכים, מהם אני רשאי ליטול ולשלוח אל עשו. המצוות שעשיתי יעמדו לי ויהיו ”כתריס בפני הפורענות“ (אבות ד‘, י“א) .
וכן הסבירו המפרשים את האמור בעקידה: ”ויקרא אליו מלאך ה‘... כי עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה ולא חשכת את בנך ממני“. אמר לו המלאך לאברהם אבינו: אני נבראתי ממצות העקידה שעקדת את בנך יצק במצות ה‘, והקב“ה מעלה עליך כאילו קיימת ממש את המצוה. עוד אמר לו המלאך: ”ממני“ - הסתכל עלי! כשם שאני שלם ברמ“ח איברי ושס“ה גידי, גם אתה התעלית וזכית לשלמות בתכליתה.
למדנו מאברהם ומיעקב, שהאדם המקיים מצוות עשה ועושה מעשים טובים, זוכה לליווי יומם וליל של מלאכים העומדים עמו ומגינים עליו. פעם היו נוהגים לומר לפני הכניסה לחדר השירותים: ”התכבדו מכובדים“ (שו“ע או“ח סי‘ ג‘ סע‘ א‘). אמנם ”עכשיו לא נהגו לאומרו“, כדברי המשנה ברורה (שם ס“ק א‘): ”כי אין אנו מוחזקים ליראי שמים שמלאכים מלווים אותנו שנבקשם שימתינו לנו עש שנצא“. אך רבינו בעל ה‘בן איש חי זיע“א כתב בספרו ’עוד יוסף חי‘, שיש אנשים שנוהגים לומר בכניסתם לשירותים ביום הכיפורים, כי ביום הזה כולם מוחזקים למלאכים, מכל מקום ראנו שמהמצוות ומהמעשים הטובים שלנו נבראים מלאכים, והם מלווים אותנו.
דוד המלך ע“ה אמר בתהילים: ”כי מלאכיו יצווה לך לשמרך בכל דרכיך“. בנו, שלמה המלך ע“ה, אמר: ”בכל דרכיך דעהו והוא יישר אורחותיך“ - היינו, מי שרוצה שמירה ”בכל דרכיך“, יהא זהיר ביראת השם טהורה ”בכל דרכיך“.
ידע האדם כי רמה מעלתו, כי מלאכים מלווים אותו, וידע את ה‘ בכל דרכיו, וה‘ יצווה על מלאכי המצוות והמעשים לשומרו שמירה מעולה.
留言