”אם בחקתי תלכו ואת מצותי תשמרו ועשיתם אתם“
- עורך הרב ציון סויסה
- May 18, 2017
- 3 min read
מדברי הרב מרדכי אליהו זצ"ל – דברי מרדכי
שיחות ומאמרים - מ“ב פירושיו של ’אור החיים‘ הקדוש

על הפסוק הראשון: ”אם בחוקותי תלכו“ כתב רבינו חיים בן עטר זיע“א, בעל ’אור החיים‘ הקדוש, מ“ב (ארבעים ושנים) פירושים עמוקים ומאלפים. בהקשר לפירושיו אלו מסופר עליו הסיפור הבא:
בעל ’אור החיים‘ הקדוש קיבל על עצמו גלות בחייו, והיה הולך ונודד ממקום למקום. באחד ממסעותיו הגיע לנהר סמבטיון, שמעברו השני נמצאים עשרת השבטים (עיין למרדכי בתחילת מסכת חולין תקע“א שכתב: ”ראיתי בהלכות שחיטה שהביא רבי אלדד בן מחלי מעשרת השבטים“). המיוחד בנהר זה שכל ימות השבוע הנהר שוצף וזועף וזורק גחלי אש, כך שאי אפשר לחצות אותו בשום פנים ואופן. אבל בשבת הנהר נח מזעפו. אולם גם בשבת אי אפשר לחצות את הנהר, כי הוא הופך לרחב ביותר. ’אור החיים‘ הקדוש הגיע בערב שבת לנהר, והנה הוא שוצף וגועש. אמר שם קדוש, חצה את הנהר, והגיע אל עברו השני.
שם גילה ’אור החיים‘ קהילה שלימה של אנשים שכל חייהם מתנהלים על פי התורה הקדושה וכל משפטיהם על פי דיני התורה. אותם אנשים ראו את הזר שהגיע אליהם (הם לא ידעו שזהו ’אור החיים‘ הקדוש ששמו הלך לפניו בכל מקום בעולם), הובילו אותו לפני רב העיר בחשד שהוא עבר את הנהר בשבת, שכן אין אפשרות לאדם רגיל לעבור אותו ביום חול. הביאו אותו האנשים לדין תורה. שמע הרב את פרטי האירוע, והתלבט בעניין. לבסוף אמר להם להמתין עד מוצאי השבת, שאז יראו מה לעשות עמו. אותה שבת הייתה פרשת בחוקותי.
בליל שבת עמד הרב לדרוש, ואמר שמעתי בישיבה של מעלה עשרה פירושים של הגאון הגדול והקדוש רבינו ומורנו ועטרת ראשנו וכ“ו וכ‘ ר‘ חיים בן עטר שליט“א, בעל ’אור החיים‘ הקדוש, על הפסוק ’אם בוחקותי תלכו‘. עכשיו אומר לכם שבעה פירושים, כי שלושה פירושים נשכחו ממני“. באומרו כך אמר לו בעל ’אור החיים‘ הקדוש: ”אני יכול להשלים לך את שלושת הפירושים החסרים של חיים בן עטר, כי שמעתי אותם!“ כעס הרב מאד על חוצפתו של הזר, על שהזכיר את שמו של ’אור החיים‘ הקדוש ללא תוספת תארים. הזהיר אותו הרב לבל יחזור על חוצפתו. מ“מ שאלוהו מה הם שלושת הפירושים וה‘זר‘ השלים את שלושת הפירושים החסרים של הרב.
למחרת אחרי תפילת שחרית של שבת קם הרב ואמר לציבור: ”שמעתי בישיבה של מעלה עוד עשרה פירושים של הגאון הקדוש וכו‘ בעל ’אור החיים‘ הקדוש (וכך היה מרבה מאוד בתארים), אלא שגם עתה נשכחו ממני שלושה פירושים ואינו זוכר אלא שבעה“. וכמו בערב, אמר לו ’אור החיים‘ הקדוש שהוא מוכן להשלים לו את שלושת הפירושים הנוספים של חיים בן עטר, כי הוא שמע אותם. כעס עליו הרב והזהירו שזו הפעם האחרונה שהו מתבטא בזלזול כזה אל קדוש ישראל.
אחרי תפילת מנחה שוב קם הרב וסיפר שגילו לו עוד עשרה פירושים, אלא שהוא אינו זוכר אלא שבעה, ושוב אמר לו בעל ’אור החיים‘ הקדוש, שהוא יכול להשלים לו את שלושת הפירושים החסרים של חיים בן עטר. כאן הרב כבר איבד את סבלנותו, ומיד ציווה לחבוש את האיש הזר במקום חשוך על שזלזל בכבוד הרב בעל ’אור החיים‘ הקדוש.
והנה כשיצאה השבת רצה הרב להבדיל, אך בכל פעם שהדליק את הנר לברך עליו, כבה הנר ללא שום סיבה. הרב לא הבין את פשר העניין. יצא הרב לשאול בשמים מדוע קורה לו כך, ואמרו לו: ”כל עוד ‘אור החיים לא הבדיל, גם אתה לא תבדיל“. שאל הרב, מה עליו לעשות כדי ש‘אור החיים‘ יבדיל, וענו לו ש‘אור החיים‘ בכבודו ובעצמו נמצא חבוש במקום חשוך... נבהל הרב מאוד והוציא את ’אור החיים‘ הקדוש מבית האסורים. אחר בקשת מחילה, לימד בעל ’אור החיים‘ הקדוש את כל מ“ב הפירושים שלו.
עוד אמרו לרב, שיאמר לקדוש רבי חיים בן עטר שיחזור לעירו ואין צורך עוד בגלות.
מצא וראה כמה גדולה מעלתו של ’בעל אור החיים‘ הקדוש!
בעניין המעלות אותן יכול אדם להשיג ע“י עמל התורה, כותב הרב בעל ’אור החיים‘ הקדוש, שכשברא הקב“ה את אדם הראשון, לא ברא אותו כדי לחיות כל הזמן עדי עד, שכן זו ירידה ושפלות בשבילו, אלא תכליתו היא לעבוד ולעמול ולהתעלות למדרגה כזאת שיוכל להגיע לעולם העליון בכל עת שיחפוץ וידמה לפניו כבית ועלייה על גביו, וכך יש לאדם להשתעשע בתורה ובקיום המצוות וכך יעלה ויתעלה למדרגות יותר רמות משל המלאכים עצמם. וזה כמו שמצינו שאליהו הנביא עלה בסערה השמימה, וזה דבר שיש בו כוח עצום מאוד. ולכל המעלה הזאת אדם יכול להשיג ולהגיע על ידי לימוד ועמל התורה הקדושה, וכמו ש‘אור החיים‘ הקדוש (דברים כ“ו, י“א) כותב שאם היה אדם יודע עוצם מעלת לימוד התורה היה משתגע מרוב שמחה.
Comments