לשם מה הוזכר יחוסו של ירמיהו הנביא
- עורך הרב ציון סויסה
- Jul 12, 2017
- 2 min read
מפרשת השבוע – לשם מה הוזכר יחוסו של ירמיהו הנביא?
מנשה המלך היה בתחילתו מלך רשע, ואחד הדברים שנהג לעשות היה, לקדור, דהיינו לגזור שמות ה' הכתובים בספר תורה ולכתוב תחתיהם שמות עבודה זרה. כשראו כך חכמי ישראל, והכוהנים שעבדו במקדש, החביאו את הספר תורה שכתב משה רבינו, שהיה מונח בארון, שלא יקדור חס ושלום שמות ה' הכתובים בו. ובמשך שנים רבות בית המקדש היה מוזנח מפני מנשה המלך ובנו אמון, שלא הלכו בדרך התורה, והזניחו את עבודת המקדש, ולאחר שעלה למלוך יאשיהו נכדו, הוא צוה לעשות בדק הבית לכל המקדש, ולשפץ את בנין הבית. בעת עשיית השיפוץ, מצא חלקיהו הכהן הגדול את הספר תורה שהיה מונח בארון והוחבא. חלקיהו הכהן קורא לשפן הסופר שיקרא בספר לפני המלך, וכאשר פותחים את הספר תורה, הוא היה פתוח בתוכחה "יולך ה' אותך ואת מלכך אל גוי אשר לא ידעת אתה ואבותיך" (דברים פרק כ"ח). המלך התרגש מהספר תורה של משה רבינו, וקרע את בגדיו מפחד התוכחה, כי ראה בזה אות וסימן למה שיהיה, ולכן שלח לדרוש בנביאים, וחולדה הנביאה משיבה לו, כיון שהוא שב בתשובה, הוא לא יראה בפורענות הזו, והיא לא תהיה בימיו. יאשיהו המלך קרא לכל זקני יהודה וירושלים, לכהנים והנביאים ולכל העם, וקורא באוזניהם את דברי הספר תורה למען ישובו גם הם בתשובה, והדבר עורר את לב העם לשוב בתשובה ולקבל עליהם מצוות התורה. (על פי מלכים ב' פרק כ"ח, סנהדרין ס"ג ירושלמי יומא נ"ה).
הפטרת השבת פותחת בייחוסו של ירמיהו הנביא "דברי ירמיהו בן חלקיהו מן הכוהנים אשר בענתות בארץ בנימין" (ירמיהו פרק א'). לשם מה הוצרכו לספר לנו את הייחוס של ירמיהו הנביא?
רבותינו מלמדים שכל נביא שמוזכר שמו ושם אביו, מלמד ששניהם היו נביאים (מגילה טו.), ועל כן הוזכר הייחוס. וכותבים האברבנאל והרד"ק, פירוש נוסף, חלקיהו, זהו אותו חלקיהו הכהן שמצא את ספר התורה בבית ה', ועל כן הקדים ירמיהו להזכיר את יחוסו לאביו חלקיהו כיון שהוא הראשון שהתחיל להודיע על החורבן העתיד להיות בישראל.
ומוסיף לבאר בפירוש מוסר הנביאים (שם), מדוע ספר התורה שנמצא היה פתוח בתוכחה?, אלא ללמד שהקב"ה רצה להוכיח את העם מדוע משתדלים לחזק רק את בדק הבית, ולא לתקן גם את עצמם, שהרי כל אחד צריך לתקן את עצמו לחיות בדרכי התורה, ולא מספיק לבטוח בקדושת המקדש שיכפר עליהם. ע"כ.
ועל פי זה יש לבאר גם מדוע הוזכר חלקיהו בתוכחת הנביא ירמיהו, כדי להזכיר את אותה תוכחה גם לדורו, וכשם שהמלך יאשיהו שב בתשובה, גם עליהם לשוב בתשובה, ובכוח התשובה לבטל את גזירת הפורענות.
ודברי מוסר אלו גם שייכים לדורנו, "נבואה לשעתה ולדורות", כי לא די בקיום מנהגי אבלות של ימי בין המצרים, באמירת תיקון חצות ובקריאת קינות, אלא יש גם לשוב בתשובה ממעשינו, ולהרבות באהבת חינם!
ומהרה נזכה לבניין בית מקדשנו ותפארתנו!
שבת שלום
הרב כפיר ברוך מבורך דדון
Comments