תשע מקומות התוכחות
- עורך הרב ציון סויסה
- Jul 27, 2017
- 2 min read
מדברי הרב מרדכי אליהו זצ"ל – דברי מרדכי
שיחות ומאמרים - תשע מקומות התוכחות - תשע מידות בעבודת ה‘
”אלה הדברים אשר דבר משה אל כל ישראל בעבר הירדן במדבר בערבה מול סוף בין פארן ובין תפל ולבן וחצרֹת ודי זהב“.
”ואפשר לפרש כל הכתוב דרך רמז באופן אחר, והוא כי במקרא מועט למד משה כללות יראת ה‘ ומידות ההגונות הצריכים להולכים בתורת ה‘, והם מידות תשעה“ (אור החיים א‘, א‘)
תשעה מקומות מוזכרים בפסוק זה. בעל ’אור החיים‘ הקדוש לומד מהם תשעה דרכים והנהגות בעבודת ה‘ ובדבקות במידותיו, להלן שתיים מתשע המידות:
א. ”בעבר הירדן“ - עמידות איתנה כשל אברהם אבינו ע“ה מול פיתויי העולם
”הא‘. שיהיה לוקח מידתו של אברהם, דכתיב (בראשית י“ד, י“ג): ‘אברהם העברי‘, והוא מה שרמז באומרו: ‘בעבר‘“ (אור החיים שם).
יש ללכת בדרך נחושה וברורה בעבודת ה‘, ולדאוג לבל נהיה מושפעים מרוחות זרות המנשבות בחוצות ומאיימות להעביר את ישראל על דתם ועל אמונתם. כך עשה אברהם אבינו, אשר כל העולם כולו היה בעבר אחד לצידו של נמרוד, ואילו הוא בעבר השני. והיה מכריז ומפרסם את שמו ואת ייחודו של הקב“ה בעולם.
פעם השתתפתי בכנס של ארכיאולוגים. הוצגו שם מוצגים שונים, והארכיאולוגים מנו את גילם של חפצים אלו. כל טענו על מוצגים שונים שהם עד בני 5,00 שנה שתקתי, אבל כשטענו שגילו של אחד המוצגים הוא למעלה מ-6,000 שנה אמרתי שהם שקרנים. ולמה? אמרתי להם: אין אתם צריכים להביא את דעות הגויים ולאמצם כי אנו מהעבר השני, ובמקום לחפש מוצגים ארכיאולוגיים, עדיף שתחפשו את אותם הספרים שפרסם אברהם אבינו את שמו ואת ייחודו של הקב“ה בעולם. מהם ניתן ללמוד את גילו האמיתי של העולם.
כתב הרמב“ם: ”ופשט דבר זה בעולם, לעבוד את הצורות בעבודות משונות זו מזו ולהקריב להם ולהשתחוות. וכיון שארכו הימים נשתכח השם הנכבד והנורא מפי כל היקום ומדעתם, ולא הכירוהו, ונמצאו כל עם הארץ הנשים והקטנים אינם יודעים אלא הצורה של עץ ושל אבן וההיכל של אבנים שהתחנכו מקטנותם להשתחוות לה ולעובדה ולהישבע בשמה. והחכמים שהיו בהם, כגון כוהניהם וכיוצא בהן, מדמיין שאין שם אלוה אלא הכוכבים והגלגלים שנעשו הצורות האלו בגללם ולדמותן. אבל צור העולמים - לא היה שום אדם שיהיה מכירו ולא יודעו, אלא יחידים בעולם, כגון חנוך ומתושלח נח שם ועבר. ועל דרך זה היה העולם הולך ומתגלגל, עד שנולד עמודו של עולם והוא אברהם אבינו“.
בהלכה ג‘ כותב הרמב“ם: ”והיה מהלך וקורא ומקבץ העם מעיר לעיר וממלכה לממלכה, עד שהגיע לארץ כנען והוא קורא, שנאמר: ’וירא שם בשם עולם‘. וכיון שהיו העם מתקבצים אליו ושואלים לו על דבריו, היה מודיע לכל אחד ואחד כפי דעתו, עד שיחזירהו לדרך האמת. עד שהתקבצו אליו אלפים ורבבות, והם אנשי בית אברהם, ושתל בליבם העיקר הגדול הזה וחיבר בו ספרים והודיעו ליצחק בנו“.
ב. ”הירדן“ - מרדות בלב
”ב‘. שיהיה מרדות בלבו תמיד, כאומרם ז“ל (ברכות ז‘.): ’טובה מרדות אחת בלבו של אדם ממאה מלקיות‘, והוא מה שרמז באומרו: ’הירדן‘“ (אור החיים)
ידוע שכשאדם מקבל מוסר מחברו, מיד הוא מגלה התנגדות ומתקשה לקבל את התוכחה. אבל כשהאדם מייסר את עצמו בדברי תוכחה ועורך חשבון נפש עם עצמו, אז הוא מקבל את דברי התוכחה בשלמות.
ועל זה כתוב שהקב“ה אוהב את מי שהוא בגדר ”מארי דחושבניא“. לדוגמא, אם רואה אחרים שמסיחים בשעת התפילה, לא יעיר להם אלא אם כן הוא יודע ובטוח בעצמו שהוא לא נכשל באותו עניין, ולא יעשה הפליות עם אחרים בדבר הזה. ערכו של חשבון הנפש רב ועצום בכל השנה כולה, ועל אחת כמה וכמה בחודש אלול שכל אדם צריך להתחזק ולשפר את כל מעשיו.
Comments