מצוות אכילה בערב יום הכפורים
- עורך הרב ציון סויסה
- Sep 27, 2017
- 1 min read

מדרכי רבותינו מן המערב
ע“פ פסקי רבני מרוקו ובראשם הרה“ג שלום משאש זצ“ל. מלפנים רבה של ירושלים ורבה הראשי של מרוקו. Www.morocco-israel.com (ערך הרב שאול עזריאל שליט“א)
הלכות יום הכפורים -מצוות אכילה בערב יום הכפורים - אף על פי שבשאר הצומות והתעניות ראוי הוא שיאכל אדם דבר מה לפניהם על מנת שיוכל לצום כראוי, בערב יום הכפורים אין זה בגדר ראוי בלבד אלא זו מצווה של ממש לאכול, עד שאמרו חז"ל בגמרא (יומא פא): "כל האוכל ושותה בתשיעי (כלומר בערב יוה"כ) מעלה עליו הכתוב כאילו התענה
תשיעי ועשירי", ועצם האכילה עצמה לשם הצום ביום זה נחשבת אצל הקב"ה כשכר של צום ממש, וחייבים במצווה זו הגברים והנשים, ואין היא נחשבת כמצוות עשה שהזמן גרמא, רק שבסעודה המפסקת בערב יום הכפורים צריך להקפיד לסיימה מבעוד יום ואין להמשיכה עד השקיעה ממש, כדי להוסיף מקודש על החול.
[שמ"ש ומגן ח"ג סי' כח]
הלכות יום הכפורים-הרחת בשמים ביום הכפורים - מותר להריח בשמים ביום הכפורים על מנת להקל את התענית מעט, ואין בזה חשש איסור, שלא מצאנו שנאסרה הנאה מריח טוב ביום התענית, ודווקא בתשעה באב נוהגים שלא להריח בבשמים כלל, אף אם חל תשעה באב במוצאי השבת, מכיוון שאין ראוי להתענג ביום זה שכולו צער, אך ביום הכפורים טעם העינוי אינו משום צער אלא משום זיכוך הגוף, ולכן אין שום בעיה להריח בשמים, אמנם אסור להתיז בושם על היד ולהריח בו, מכיוון שיש בזה איסור סיכה, שהוא אחד מחמשת האיסורים ביום הכפורים.
[ע"פ נהגו העם הל' יוה"כ הל' כא, הלכה ברינה סי' תקנו, שמ"ש ומגן ח"גסי' נו]
Komentar